Alkali Diyet Nedir?
Bazı peynirler, hayvansal proteinler ve gazlı içecekler gibi asit üreten gıdaları çok fazla içeren bir diyet, diğer olumsuz sağlık etkilerinin yanı sıra idrarınızda asitliğe neden olabilir.
Yüksek miktarda asitli yiyecekler yemek vücudunuza zarar verirken, alkali veya nötr yiyecekler tüketmek sağlığınızı iyileştirebilir. pH ölçeği, bir şeyin ne kadar asidik veya bazik olduğunu ölçer, asidik maddeler 0 ile 7 arasında değişirken, alkali gıdalar 7 ile 14 arasında değişir ve 7 nötr olarak kabul edilir.
Yemek yediğimiz zaman, kül olarak da bilinen bir metabolik atık oluşur (bu diğer yanma reaksiyonları ile aynıdır, çünkü kimyasal reaksiyon nesne yandıktan sonra kül bırakır). Asidik kül bırakan gıda bileşenleri arasında fosfat, protein ve kükürt bulunurken alkali bileşenler arasında potasyum, magnezyum ve kalsiyum yer almaktadır. Bu metabolik atık, vücudumuzun asitliğini etkileyebilir. Yani asidik kül bırakan yiyecekleri yersek vücudumuzu asidik hale getirirken, alkali kül bırakan yiyecekleri tüketmek vücudumuzu daha alkali hale getirir. Ana fikir, yiyeceklerin idrarımızın pH değerini değiştirebileceği, başka bir deyişle yediğimiz gıdaların idrarımızın asidik veya bazik olmasını değiştirebileceğidir.
Bununla birlikte, vücudumuzun asit-baz dengesi olarak bilinen pH dengesini düzenlemekte oldukça üstündür. Normal aralıkta küçük farklılıklar olsa da, yiyeceklerin sağlıklı insanlarda kanın pH değerini değiştirmesi o kadar gerçekçi değildir.
Yine de, daha alkali gıdalar seçerek, vücudumuzu alkalileştirebilmeli ve genel sağlığımızı iyileştirebilmelisiniz. Alkali diyet kısıtlayıcıdır ve çok fazla alkol ve kafein, soda, şekerli meyve suyu, yapay tatlandırıcılar, fındık, baklagiller, süt ürünleri, yumurta, tahıl ve fasulyeden uzak durmamızı önerir.
Alkali Diyet Vegan, Vejetaryen ve Gluten İntoleransı İçin Uygun mu?
Cevap kesinlikle evet. Bu diyet çoğunlukla tamamen vejeteryan olmak içindir ve veganlar için de uygundur. Bu diyet buğdayı hariç tuttuğundan (glütenden tamamen kaçınmak için) glüten sadece buğdayda olmadığı için gıda etiketlerini kontrol etmek önceliğimiz olmalıdır. Buğdayın yanı sıra, diyet yumurta, kuruyemiş (yer fıstığı, ceviz), süt, balık ve kabuklu deniz ürünleri dahil olmak üzere gıda alerjileri için başlıca tetikleyicilerin çoğunu yasaklar.
Bu Diyette Neler Tüketilebilir?
Asitlik problemleriniz varsa, semptomları azaltmak ve vücudunuzu iyileştirmek için düşük asitli bir diyet izlemelisiniz. Asidik kabul edilen yiyeceklerin pH seviyesi 4,6 veya daha düşük olmalıdır. Çoğu meyve ve sebze, soya fasulyesi ve soya peyniri ve bazı kabuklu yemişler, tohumlar ve baklagiller alkalin teşvik eden gıdalardır. Alkol, kafein, süt ürünleri, yumurta, et, çoğu tahıl ve konserve ve paketlenmiş atıştırmalıklar ve hazır gıdalar gibi işlenmiş ürünler asit tarafındadır ve diyette izin verilmez.
Çoğu meyve asidik olmasına rağmen, vücuttaki asit seviyelerini düşürmeye yardımcı oldukları anlamına gelen alkalileştirici olarak kabul edilirler. Yine de, bu meyveler vücutta alkali olsa da, asitlikleri reflü veya ülser gibi üst gastrointestinal sorunları olanlar için semptomları kötüleştirebilir.
Bazı alkalize edici yiyecek ve içecekler diyetinize dahil edilebilir, örneğin;
Soya (soya fasulyesi, tofu ve tempeh)
Çoğu sebze ve meyve
Kinoa, darı ve amaranth gibi bazı tam tahıllar
Bitkisel çaylar, otlar ve baharatlar (tuz, hardal ve hindistan cevizi hariç)
Zeytinyağı, fındık, avokado ve tohum gibi sağlıklı yağlar
Mercimek ve fasulye
Meyveler (elma, şeftali, armut, kayısı, erik, üzüm, çilek, nar, ananas, muz)
Sebzeler(kabak, beyaz lahana, pancar, mantar, koyu yapraklı yeşillikler, balkabağı, enginar, kuşkonmaz, havuç, kereviz, salatalık)
Örnek Diyet Planı
Kahvaltı: Nane çayı ile elma ve tarçın
Öğle yemeği: Üzerine limon sıkılmış sebze soteli yeşil salata
Akşam yemeği: Buharda pişirilmiş kuşkonmaz ve ızgara mantar, biber ve soğan